ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent4 originele manieren om te brainstormen | 4T4
Meet 4T4

26/09/2022 | BLOG

4 originele manieren om te brainstormen

4 originele manieren om te brainstormen

Een brainstorm organiseren, what’s in a name? Brainstormen is een techniek om op een snelle manier zoveel mogelijk creatieve ideeën te verzamelen over een bepaald onderwerp. Je start met een vraagstuk, de ideeën worden gedeeld en zo kan je tegen het einde van de brainstorm een aantal mogelijke oplossingen beginnen uitwerken.

Heel belangrijk bij een brainstorm? We oordelen nog niet over elkaars ideeën, dat zou de creativiteit kunnen belemmeren. Dit is pas voor de uitwerkingsfase.

Maar welke technieken bestaan er nu om te brainstormen? We kennen allemaal wel de mindmap en het schrijven van ideeën op post-its. Maar er bestaat meer! Hieronder sommen we 4 originele technieken op.

De superheld-methode

Iedereen in de ruimte kiest een superheld of bekend persoon (dit kan gaan van Batman tot Oprah Winfrey). Je start de brainstorm met het beschrijven van jouw gekozen idool. Wat zijn zijn/haar sterktes of krachten? Wat zijn de zwaktes? Hierna beeld je je in hoe jouw gekozen superheld het vooropgestelde probleem zou oplossen. Je zal versteld staan van de innovatieve ideeën die hierdoor aan bod komen!

Omgekeerd denken

Een andere creatieve techniek is om eens omgekeerd te denken. Hierbij ga je van start met het verzinnen van allemaal oplossingen die net niet mogelijk zijn. Waarom zijn ze niet uitvoerbaar? Door deze vraag te stellen, ga je net meer in oplossingen gaan denken. Zo ontstaan er creatieve ideeën die wél haalbaar zijn, waar je in eerste plaats niet zou opkomen.

De brainstorm-wandeling

Trek eens naar buiten voor een wandeling en brainstorm terwijl je geniet in de natuur. De frisse buitenlucht zorgt ervoor dat je hoofd wordt leeggemaakt. Wandelen triggert onze rechter hersenhelft. En laat deze nu net instaan voor onze creativiteit! Meer ruimte dus voor innovatieve ideeën. 4T4 is gelegen in een rustige, landelijke omgeving. Wil je graag een wandeling maken? We helpen je met plezier een route uitstippelen.

De Disney-methode

Bestaat er een beter toonbeeld van ‘creativiteit’ dan de enige echte Walt Disney? Ik denk alvast van niet. Volg zijn Disney-methode en bekijk het probleem vanuit drie verschillende perspectieven. Start met de ‘dromer’: stel dat er geen limieten zijn, geen beperking in budget, geen tekort aan tijd, … Hoe zou jij dan het vooropgestelde probleem willen oplossen? Hierna ga je over tot nadenken als ‘realist’. Je hebt je droom voor ogen, hoe ga je hem nu concreet waarmaken? Ook hier kijk je nog niet naar mogelijke belemmeringen. Als derde ga je je verplaatsen in de ‘criticus’. Wat kan er misgaan als ik mijn droom waarmaak? Je blijft de cirkel herhalen tot je tevreden bent met je idee en de uitwerking ervan!

Een externe locatie, zoals 4T4, is ideaal voor een brainstorm. Verandering van spijs doet eten, zegt men vaak. Vergaderen op een nieuwe locatie wakkert dan ook de creativiteit aan en kan zorgen voor frisse, nieuwe ideeën.

Ook je vergadering plannen bij Meet 4T4?
Share article
Privacy policy
made by